Efterårsferie aktiviteter på Garderhøjfortet

operation
10:30

13. oktober 2018

To

21. oktober 2018

Efterårsferie for krudtugler og kanonkonger

Førstehjælp
I efterårsferien byder Garderhøjfortet på et BRAG af en oplevelse! Prøv kræfter med en helt ny soldaterbog om sanitetstjenesten og lær førstehjælp, at operere kugler ud af en soldats ben og kom igennem forhindringsbanen med en båre og lære mere om sårpleje og stabilt sideleje.

Sanitetstjenesten
Den nye soldaterbog er lavet i forbindelse med fortets nye særudstilling om Sanitetstjenesten 1848-1920, hvor den besøgende kan se en opstillet operationsstue anno 1864 og de forskellige tilhørende instrumenter som f.eks. amputationssave, kraniebor eller hammer og mejsel, der let kan sætte fantasien i gang! I udstillingen findes også et originalt trekantstørklæde fra 1873, som blev opfundet af Friedrich von Esmarch og muliggjorde at bruge ét stykke forbinding til næsten alle typer af skader. Som et ekstra pædagogisk tiltag, valgte Esmarch at tegne alle mulighederne på selve forbindingen, så selv de mest uerfarne soldater kunne lægge en brugbar forbinding – en opgave som også kan afprøves i Garderhøjfortets nye soldaterbog.

Fortet
Garderhøjfortets oplevelsescenter har eksisteret i 5 år, og i år er det 104 år siden at ca. 60.000 danske soldater blev indkaldt til sikringsstyrken. Sikringsstyrken bemandede hele Københavns Befæstning i årene fra 1914-1918. Soldaterne var i starten spændte og nervøse for hvordan situationen i Europa ville udvikle sig. Skulle de lige pludselig til at bruge kanonerne på alle forterne aktivt i en krig? Garderhøjfortets udstillinger fortæller historien om hvad Soldaterne lavede på fortet i de 4 år. Experimentarium har lavet fortets udstillinger, der med vanlig fokus på de interaktive aktiviteter, giver gæsterne mulighed for at prøve alting på egen krop. Selv det store gamle kanontårn som vejer 100 tons, kan gæsterne få lov til selv at prøve at dreje rundt!

2Garderhoj-27I efterårsferien er der åbent i fortet, som til forskel fra 1914, nu er dejlig lunt. Der vil være aktiviteter for alle aldre og løbende rundvisninger i kanontårnet. Man kan let kombinere besøget på Garderhøjfortet med en tur i Ermelunden i den flotte efterårs natur.  Ermelunden har en helt særlig kobling til Garderhøjfortet. Det var planlagt at hvis fjenden kom fra Nord, skulle der igangsættes en oversvømmelse rundt om København. Man ville lukke ca, 11 millioner m3 vand ud af Furesøen og lede det ud mod Øresund via Befæstningskanalen. I Ermelunden skulle fortets soldater sikre at en del af vandet blev ledt via Gentofte sø, ud mod Utterslev mose og således fik fortsat vandbæltet ud til Vestvolden. I Ermelunden kan man blandt andet se det istandsatte Stemmevæk ved Soløsevej.

Ermelunden
Garderhøjfortet har i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte og Dansk orienteringsforbund lavet et fast orienteringsløb i Ermelunden som kan benyttes helt gratis og uafhængigt af Garderhøjfortets åbningstider. På turen kan hele familien møde historiske personer der fortæller mere om oversvømmelsen, Garderhøjfortet og soldaternes rolle i 1915. Hent app’en “Traveltales” og vælg det løb der hedder “Garderhøjfortet anno 1915”  så er I klar til en hyggelig, oplysende vandretur i Ermelunden! Turen går fra Garderhøjfortet til Stemmeværket ved Soløsevej eller omvendt og er ca. 2 km lang.

Hent app’en her: findveji.dk