Jul på Garderhøjfortet

Jul på Garderhøjfortet

IMG_8319Jul på Garderhøjfortet i 1914 gik over i historien som den jul hvor de menige soldater pludselig trodsede alle befalinger og valgte at holde Julefred. Samtidig sad de danske soldater på Garderhøjfortet og frygtede hvad fremtiden ville bringe. Ville Københavns Befæstning mon skulle tages i brug? Og hvad ville der så ske med deres familie som boede ubeskyttet i Jylland?

På Garderhøjfortet kan gæsterne op til jul høre mere om julefreden – og samtidig være med til at pynte op, som soldaterne gjorde det i 1914.

 

Jul på GarderhøjfortetOp til jul inviterer Garderhøjfortet til julehygge for hele familien. Her vil der være mulighed for at klippe gammeldags julepynt, finde drillenisser og meget mere. Der findes flere billeder af soldater der holder jul på forterne i Københavns Befæstning. På dem kan man se at de gik rigtig meget op i at pynte forterne fint op til jul. I det hele taget blev der dengang brugt rigtig meget tid på at lave fint pynt til juletræet.

 

Jul på GarderhøjfortetIdeerne kom blandt andet fra familiejournalen og fra klippeark man kunne købe. Mange af dem er sjældne nu, men det er lykkedes os at få fat i en hel del forskellige klippeark så gæsterne kan komme og lave julepynt ligesom i 1914.
Man kan også gå på jagt på fortet efter drillenisserne der har stjålet telegrafistens morsebeskeder, skrive julekort med pen og blæk og lave små ”stånisser” til julebordet. De fleste tror at kravlenisserne blev opfundet af Bramming i 1947.

Men inden da var der også små papnisser, der blev sat op rundt omkring i hjemmet. De hed bare ikke kravlenisser og havde en lille træfod i stedet for papfoden som vi kender dem nu.

Der er juleaktiviteter på Garderhøjfortet i alle weekender fra d. 3/12-18/12 samt d. 22 og d. 26-30/12. Fortet har lukket d. 23-25/12 samt d. 31/12 og 1/1. Fortet har sine normale åbningstider, som er 10:30 – 16:00.

For skoler (0-6 kl) er der mulighed for at booke et særligt skoleforløb med temaet “Jul på fortet”. Læs mere her: http://www.befaestningen.dk/skoletjenesten-3/undervisningsforlob/indskoling/jul-pa-fortet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *