Træning, træning, træning…Børnefødselsdag 2

Hverdagen i fortet handlede om at være forberedt og klar, hvis fjenden kom. Derfor var den fysiske træning vigtig for soldaterne. Kom og prøv soldaternes træningsbane i gymnastiklokalet – mon du er klar til at møde fjenden?

Masser af forhindringer

De udendørs hindringsbaner kunne for eksempel bestå af følgende forhindringer:

  • Flade sten udlagt i uregelmæssige rækker, som man skulle løbe på
  • En 3 meter høj mur, der skulle forceres med stormtrinGymnastik-001
  • Brystværn, 1,5 meter højt, til opspring og nedløb
  • Render til løb i bøjet stilling
  • 
 Liggende jerntrådsnet (ikke pigtråd)
  • 5 meter bredt
 jordvold, cirka 3 meter høj og meget stejl.

Øvelserne blev både udført i dagligdags lærredstøj, i tung ulden feltuniform samt med og uden oppakning.

 

Konkurrencer i varm og tung uniform

I starten af 1900-tallet vandt gymnastikken mere og mere indpas i militæret. Man begyndte også at afholde stævner og konkurrencer for soldaterne.

I 1906 blev der afholdt en konkurrence for 12. Bataillons Rekrutskole på Fælleden. Der indgik 11 discipliner, som alle skulle opbygge soldatens fysik. Nogle af disciplinerne skulle udføres i feltmæssig påklædning, det vil sige varm og tung ulduniform – andre skulle udføres i øvelsespåklædning, som var lærredstøj (drejlstøj).

pigtråd kopi

Eksempler på discipliner:

Længdespring i feltmæssig påklædning. Det længste spring var 4,24 meter.

Stafetløb i øvelses påklædning med støvler. Fire mand løb 100 meter hver. Den hurtigste tid var: 1 minut og 5 sekunder.

Omklædningsløb, hvor alle startede i drejlstøj og gymnastiksko og uden hue. Når fløjten lød, skulle man klæde om til det gymnastiktøj, man havde i tornysteret. I løb skulle man nu møde på startlinjen fuldt påklædt – det vil sige alt tøjet på, knapperne knappede, tornyster remmene i sløjferne med mere. Hurtigste påklædningstid var: 2 minutter og 7 sekunder.

Klatring i påklædning drejlstøj med gymnastiksko. Øvelsen var: Opgang i glatstang i armene alene. Stangens længde var 5,5 meter. Hurtigste tid: 11 1/5 sekund.

Gymnastikken udbredes

I 1861 opstod de første skytteforeninger i Danmark. De havde i starten klare politiske og militære formål, og de fik hurtigt medvind efter Danmarks nederlag mod Tyskland i 1864. I skytteforeningerne ønskede man discipliner som skydning, fægtning og gymnastik til at opdrage ungdommen til gode soldater, hvis det skulle blive nødvendigt.fægtning kopi

Efterhånden opstod der forskellige gymnastikkulturer. Den ene større retning havde fokus på kroppens styrke, motion og enkeltmandspræstationer.

Den anden opstod af højskolebevægelsen med et mere folkeligt præg og med inspiration i den såkaldte svenske gymnastik, der havde fokus på leg og holdpræstationer.

De to hovedretninger inden for gymnastikken fortsatte op gennem historien. Den ene, med fokus på eliteidræt og konkurrencer – den anden, med fokus på breddeidræt samt et folkeoplysende idrætssyn og stævner frem for konkurrencer.