Køkken


Garderhøj Fortet til folder

Køkkenet på Garderhøjfortet i dag

Velkommen i varmen!

Det var en mindre revolutioKøkkenet - på Garderhøjfort museum - www.garderhojfort.dkn, da støbejernskomfuret kom ind i de danske køkkener fra omkring år 1850. Nu var det slut med at lave mad over åben ild. I støbejernskomfuret fyrede man op med træ eller tørv, og røgen kunne ledes direkte op i skorstenen gennem et rør.

Med komfuret kunne man lave flere retter på samme tid – og der var ovn, hvor man kunne stege og bage, mens gryderne kogte på toppen af komfuret.

Fortet har fået geninstalleret et gammelt brændekomfur som ved særlige lejligheder tændes op så gæsterne kan opleve varmen omkring komfuret og få en smagsprøve på ærter og flæsk og lignende retter som også blev serveret da fortet var bemandet.

 

Flæsk og ærtermad kopi

Maden på Garderhøjfortet afspejlede ikke helt støbejernskomfurets potentialer. Her skulle der laves mad i store portioner til mange mand. Så menuen stod ofte på flæsk og ærter eller kød og suppe.

Sundere mad fik soldaterne til at skyde i vejret

I løbet af 1800-tallet kom der større fokus på madens betydning for befolkningens sundhed. De største problemer var stadig underernæring og fejlernæring. Derfor skulle maden være både god, nærende og tilstrækkelig. Det gjaldt også for militæret.

 

Soldaterne blev højere

Den generelle forbedring i ernæringen betød, at man på sessionerne kunne se, at soldaterne skød i vejret. Gennemsnitshøjden steg fra 165,4 centimeter omkring år 1852 til 169 centimeter i 1914. I 2012 var gennemsnitshøjden for soldater på session 180,2 centimeter.

Kosten var ikke altid lige varieret og veltillavet, når man var indrulleret i Sikringsstyrken på Befæstningen. Nogle brokkede sig – men ikke alle. De fattigste soldater kom nemlig fra værre kår, end dem de havde på Garderhøjfortet.frokost kopi

Højde og drøjde

Man skulle være mindst 152 centimeter høj for at blive soldat i 1914. Gennemsnitshøjden på de unge mænd, der mødte til session i 1914, var 169 centimeter. Kun 64 ud af 23.879 var under 150 centimeter, og kun 7 var over 191 centimeter. Man måtte heller ikke være for tynd og mager. Det kunne nemlig være et udtryk for, at man havde en svag fysik. I 1914 blev 421 mænd kasseret ved sessionen, fordi de havde for ”spinkel og svag legemsbygning”.

 

Opskrift på ærter og flæsk:

Der bruges helst afskallede Ærter (Victoriaærter eller Flækkeærter). Det er bedst at sætte Flæsk og Ærter i Blød hver for sig, Dagen før de koges. Kan det ikke ske, maa begge Dele samme Dag vadskes (udblødes) i flere Hold lunkent (ikke varm) Vand og helst koges hver for sig, da salt Flæsk gør Ærterne haarde. I begge Tilfælde skal Flæsket skrabes godt af, især dersom det er røget.

Før Ærterne sættes i Blød, skylles de godt, saa at de kan koges i det Vand, de har staaet i. Vandet skal staa op over Ærterne, da de suger meget Vand. Ærter og Flæsk (saltet Kød) koges i samme Kedel. Flæsk eller saltet Kød sættes paa Ilden med Ærter og koldt Vand. Til 1⁄2 kg Flæsk eller Kød bruges godt 1⁄4 kg Ærter og 3 l Vand. Skummet, som kommer op, når Ærterne begynder at koge, skummes af, Laaget lægges paa, og Kogningen fortsættes uafbrudt, indtil Flæsket er mørt.

Det tages da op, Ærterne røres godt om og koges endnu noget for at blive jævne; sædvanligvis skal de have 2-3 Timers Kog. En lille Persillerod, lidt Grønt til Visk, en lille Stilk Timian og et par Løg gør Ærterne velsmagende. Løgene kommes hele i og tages op, naar de møre. Koges 1-2 skrællede og ituskaarne Kartofler for hver Mand med den sidste halve Time, jævner de godt på Ærterne.

Ærter og Flæsk koges hver for sig. Flæsket skæres i mindre Stykker og sættes over Ilden i saa meget Vand, at det er dækket deraf. Naar Vandet koger, fjernes Skummet, og Flæsket koges mørt. Urter kommes i en god 1⁄2 Time, før Flæsket er mørt, men kan ogsaa koges for sig.

Ærterne sættes over i en anden Kedel med saa meget Vand, at de dækkes deraf. Man maa jævnligt røre om i dem, for at de ikke skal svides. Efterhaanden som Vandet koger bort, spædes varmt Vand til.

Når Ærterne er kogt ud i en tyk Grød, spædes de op med Flæskesuppen og Vandet, Urterne koges i, hvis de er kogte for sig. Herefter er Retten efter mange timers Arbejde klar til at spise. Velbekomme.