Kommende events (Dansk)Versaillestraktaten

Versaillestraktaten – “Verdenshistoriens tåbeligste dokument”

Torsdag d. 13. juni kl. 18.30

VersaillestraktatenVersailles-freden fra 1919 satte et punktum for den mest grusomme krig verden hidtil havde oplevet, men dens indhold var af en sådan karakter, at traktaten senere viste sig at kimen til 2. Verdenskrig.

Slutningen på 1. verdenskrig blev en festdag for de sejrende krigsmagter med USA, Storbritannien og Frankrig i spidsen – og blev af mange i samtiden set som begyndelsen på en ny fredens og harmoniens æra.

“Krigen, der skulle afslutte alle krige” var kommet til ende, men blev til gengæld startskuddet til en ny verdenskrig med endnu mere omfattende ulykker.

Ifølge Kåre Johannessen var Versaillestraktaten afsæt til grusomheder som f.eks. de nazistiske dødslejre, og sidenhen fulgte den Kolde Krig med Berlinmuren og Jerntæppet, atomvåben-kapløb og Øst-Vest-konflikten; alt sammen et direkte resultat af krigen 1914-18, og traktaten fra 1919.

I foredraget vil historiker Kåre Johannessen sætte fokus på “verdenshistoriens tåbeligste dokument”, og på hvorfor den syndflod af ulykker, der væltede ned over verden op gennem det 20. Århundrede, på sin vis var skrevet ind mellem linjerne i Versaillestraktaten – og dermed var uundgåelige allerede fra starten.

Entré 60 kr. Køb billetten her.