To-kanon

Fyr løs!

I fortets udstilling er der lavet en kopi af fortets originale To-Kanon. ATO8935

Her kan man selv prøve at indstille og affyre to kanonen. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde.

Den rigtige To-kanon

Da den rigtige To-kanon blev anskaffet, var den blandt det bedste skyts, som var at få. To-kanonen havde to 15 cm kanoner – det vil sige, at kanonernes løb var 15 cm i diameter. Øverst var der et solidt tårn lavet i tykt stål, som beskyttede de soldater, der betjente kanonen. Og på etagen nedenunder var der god beskyttelse for de soldater, der i øvrigt betjente kanonen. Den var, efter grundige studier, købt som den bedste af sin art i Tyskland.

 

pansertårn-001

Kunne skyde 6 kilometer

15 cm kanoner blev brugt både fastmonteret i Landbefæstningens forter og som flytbart fæstningsskyts i blandt andet Vestvoldens batterier (åbne opstillinger af kanoner).

To-kanonen kunne kun skyde direkte mod syd, øst og vest, men kun indirekte mod nord. Det vil sige, man kunne ikke se fjenden, hvis han kom fra nord. Her måtte man have observatører til at udpege fjendens position.

En 15 centimeter kanon som Garderhøjfortets To-kanon havde en effektiv skud- afstand på op til 7.500 meter afhængigt af, om den var placeret i et fort (korteste skudafstand), eller om den stod frit (længste skudafstand). Skudafstanden på Garderhøjfortet var 5.700 meter, fordi kanonen ikke kunne bevæges så meget i højden. To-kanonen på Garderhøjfortet kunne med sine to kanoner affyre to skud på ét minut.

 

 

Det krævede 18 mandOptimized-DSC_0299

Der skulle 18 mand til at betjene To-kanonen, og der blev holdt øvelser, hvor man trænede hver eneste lille detalje om og om igen. For gik det først løs, var der ikke plads til fejltagelser.

De soldater, der betjente kanonen, var fordelt på to etager – selve kanontår- net og underetagen. Derfor var det vigtigt, at de kunne kommunikere præcist med hinanden. Ammunitionen skulle bl.a. hejses op fra ammunitionsdepoterne til øverste etage via en ”ammunitions- elevator”. Man regner med, at soldaterne kommunikerede med hinanden via et talerør.

Optimized-DSC_0316

Kom aldrig i brug

Danmark blev aldrig angrebet af fjender, og To-kanonen kom aldrig i brug. Ifølge hvad man vidste på fortet, blev den kun affyret ved én lejlighed, efter at den var blevet monteret – og det var under en prøveskydning i april 1917. Her brugte man en jernklods uden sprængladning, og man sigtede efter et flydemål i Lyngby Sø for at udrette så lille skade som muligt. Ikke desto mindre gik kuglens bane hen over beboet område. Og to af de 18 kugler, man sendte af sted, måtte man lede længe efter, da øvelsen var afsluttet, fortalte en soldat, der var med under prøveskydningen.