Historien

Historien bag Garderhøjfortet

Garderhøjfortet blev opført i årene 1886-92. Fortet er det største i Københavns Landbefæstning. Det er det eneste fort med egen infanterikaserne. Garderhøjfortet fik kraftige kanoner i særlige pansertårne, hvor man kunne betjene kanonerne beskyttet. Fortet fik også mindre kanoner og maskingeværer i forsvindingstårne. Og som kronen på værket blev Garderhøj udstyret med To-kanonen (2 stk 15 cm langløbede jernkanoner model 1887) fra Sverige.

Selve fortet var bygget i beton. Ovenpå var der et mindre jordlag, dækket af et lag af store kampesten, som igen var dækket af et tykt jordlag. Ideen var, at fjendens første granater ville detonere mod jordlaget, og de næste granater ville detonere mod kampestenene, som kunne optage stødene. Det skulle sikre betonkonstruktionen mod at blive ødelagt.

Garderhøjfortet blev finansieret af private midler, som blev indsamlet af bl.a. ”Den frivillige Selvbeskatning til Forsvarets Fremme”. Foreningen samlede i alt 1,5 mio. kr. ind i årene 1885-1894. Det skete primært gennem frivillige pengebidrag, men til dels også ved bl.a. lotteri, basarer og optræden.